روایتنویسی را میشناسیم؟
روایت طیف گستردهای از گفتهها و نوشتهها را در بر میگیرد. درواقع روایت بازنمایی رخدادها در بستر زمان است. قصه یک رخداد یا مجموعهای از رخدادها است و گفتمان روایی شیوۀ بازنمایی یا شکل تعریف آن است؛ و ظرفهای مختلفی دارد. ما حتی وقتی به چیزی مثل تصویر هم که ایستا و مکانمند است نگاه میکنیم، باز هم روایت را میبینیم و آگاهی رواییمان به کار میافتد.
روایتنویسی یا ناداستان گزارشی است که بر مبنای واقعیت نوشته شده و نقطهنظرات و بینش نویسنده در ان اعمال میشود. شما در روایتنویسی به هیچ عنوان نمیتوانید دروغ بگویید، روایتی را جعل کنید، یا تخیلتان را به شکلی که در داستان به کار میبرید، به کار بگیرید و صحنههای تخیلی درست کنید. و دیگر اینکه بینش و زاویه نگاه شمای نویسنده چیزی است که مخاطب میخواهد به او به اشتراک بگذارید. یعنی آنچه مهم است چگونه دیدن نویسنده و چگونه مواجهشدنش با موضوعی است که دارد از آن حرف میزند.
این روزها کمتر نویسندهای را میتوانیم ببینیم که ناداستان ننوشته باشد و خودش را در مواجهۀ بیواسطه با واقعیت قرار نداده باشد.
یکی از خرسندیهای نوشتن ناداستان و روایت این است که به شما امکان میدهد با سرگذشت زندگی خودتان روبرو شوید و این چیزی است که ما میخواهیم در این کارگاه دنبال کنیم: روبرو شدن با خودمان!
کارگاه روایتنویسی مقدماتی چه خواهد گذشت؟
در این کارگاه با ناداستان و تاریخچۀ آن آشنا میشویم، انواع و زیرشاخههایش را میشناسیم و تفاوتها و شباهتهای انواع مختلف داستان را بررسی میکنیم. یاد میگیریم چطور به خودمان و اتفاقات پیرامونمان نگاه کنیم و ایدههای جذاب انتخاب کنیم. چطور ایدهمان را گسترش دهیم و عمق ببخشیم و بسیاری از تکنیکها و شیوههای جستارنویسی را میآموزیم و تمرین میکنیم.
در هر جلسه چند تمرین به هنرجویان داده میشود تا با هر چه بیشتر نوشتن، قلم قویتری پیدا کنند.
هنرجویان در پایان باید یک روایت به عنوان کار پایانی تحویل دهند.
کارگاه روایتنویسی مقدماتی به درد چه کسانی میخورد؟
این کارگاه برای همۀ کسانی است که جسارت مواجه شدن با حقیقت خود را دارند. کسانی که میخواهند در مقابل ترسهایشان بایستند و خودافشاگری را تمرین کنند.
برای شرکت در این کارگاه لازم است که عناصر داستان را بشناسید و حداقل دورۀ داستاننویسی مقدماتی را گذرانده باشید.
سرفصلهای دوره
- تعریف ناداستان و انواع آن (تاریخچه اولین ناداستانها، ناداستان در ایران، ناداستان در جهان معاصر)
- تقسیمبندی انواع ناداستان (جستار، مموار، روایت مستند، خودزندگینامه و …) و زیرشاخههای این تقسیمبندی (شرححالنویسی، سفرنامه، روزانهنویسی و جستار بافته، جستار رسپی …)
- تفاوتها و شباهتهای انواع مختلف ناداستان با هم
- ایدهیابی برای شروع یک ناداستان (یافتن داستان درونی)؛ از کجا شروع کنیم؟
- بررسی نزدیکتر جستار و انواع آن؛ بررسی نزدیکتر مموار و مثالها
- بررسی و پرورش متنهای اولیه شرکتکنندگان؛ چه چیز در عمل ناداستان را از داستان جدا میکند؟
- از تکنیکهای داستاننویسی در ناداستان استفاده کنیم؛ جستار کوتاه تجربی بنویسیم.
- معرفی منابع کارآمد (پادکستها، کتابها، فیلمها، مجلات و …)
مشاهدهی دقایقی از کارگاه روایتنویسی مقدماتی
توجه:
این کارگاه در تابستان 1400 بهصورت مجازی برگزار شده و فیلم جلسات ضبطشدهٔ آن بهصورت آنلاین در اختیار شما قرار میگیرد.
پس از خرید دوره قفل جلسات باز میشود (حتما باید وارد حساب کاربری شده باشید).
سوالات خود را در تلگرام و ایتا به نشانی isoapr_admin و تلفن تماس: ۰۲۵۳۷۸۳۰۸۱۱ و همچنین از طریق آیکن چت آنلاین سایت از ما بپرسید.
صفحات رسمی ما را در شبکههای اجتماعی با شناسه isoapr دنبال کنید.