بیست و ششمین مهمانی کارگاه چای و داستان با حضور فرهاد حسن زاده در بیست و یکمین روز از اسفند 1396 برگزار شد.

نامزد نهایی جایزه هانس کریستیان آندرسن درباره‌ی چیستی و جایگاه ادبیات کودک و نوجوان در ادبیات فارسی گفت:

ادبیات کودک و نوجوان شاخه‌ای از ادبیات بزرگسال ماست که امروز رشته‌‎ی خودش را دارد، اما تا قبل از انقلاب مشروطه در ایران چیزی به نام ادبیات کودک و نوجوان نداشتیم؛ متن‌‎هایی بود که شخصیت‌های کودک و نوجوان داشتند ولی چیزی به نام ادبیات کودک و نوجوان نداشتیم.

از انقلاب مشروطه به بعد کسانی آمدند که به فکر خواندنی‌هایی برای بچه‌ها افتادند، ازجمله جبار باغچه‌بان. با این حال عمده ادبیات کودک و نوجوان این دوره شکل ترجمه داشت و سپس در دهه‌‎ی چهل جهشی در ادبیات کودک و نوجوان اتفاق افتاد. در این دوره شورای کتاب کودک و کانون پرورش فکری کودک و نوجوان شکل گرفت.
بعد از انقلاب ادبیات کودک و نوجوان به دلیل فضای ایجاد شده رشد کرد. البته در ابتدا کارهایی که نوشته می‎شد به طور عمده رنگ و بوی شعاری داشتند هم کارهایی که چپ‌‎ها می‎نوشتند هم کارهایی که انقلابیون می‎نوشتند.

در دهه هفتاد گویی شور انقلابی و جنگ فروکش کرد و نویسندگان به خلق ادبیات در شکل معمول و طبیعی خودش شروع کردند.

در دهه هشتاد و نود شاهد نوعی ادبیات کودک و نوجوان بودیم که به سوی حرفه‌ای شدن پیش رفت، ادبیاتی که نوآوری و خلاقیت را مورد توجه قرار داد. در همین دوره مجلات کودک و نوجوان در کنار کتاب‌های کودک و نوجوان رونق گرفت و به کمک آمد.

نویسنده رمان «هستی» در جریان شناسی ادبیات کودک و نوجوان تصریح کرد:

طی همه این سال‎ها دو نوع ادبیات کودک و نوجوان داشتیم:

یک. ادبیات کودک رسمی، یعنی کودکی که ما انتظار داریم آن گونه ظاهر شود، یک کودک پاستوریزه! این ادبیات به ‎گونه‌‎ای از خود اصل کودکی فاصله می‎گیرد و درواقع کودک هم با آن ارتباط برقرار نمی‎کند و لذت نمی‎برد.

دو. ادبیات کودک غیررسمی، یعنی کودکی که هست و در واقعیت زندگی می‎کند، این نوع از ادبیات شیطنت‌ها و بازیگوشی‌های کودکانه را هم می‎بیند و سعی می‎کند بیشترین ارتباط را با کودک و نوجوان برقرار کند.

دومین محور کارگاه چای و داستان پرسش و پاسخ شرکت کنندگان در جلسه با فرهاد حسن زاده بود و در سومین محور جلسه معصومه میرابوطالبی فصل اول از رمان چاپ نشده اش «من سنگ نخواهم شد» را خواند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 + 7 =