داستان دینی چیست؟
داستان دینی با داستان مذهبی، با داستان تاریخی، با داستانهای اقتباسی-تاریخی فرق دارند اما خیلیها همۀ این نوع داستانها را در زمرۀ داستان دینی قرار میدهند و این، اشتباه است.
اینکه اتفاقی در تاریخ دینی را بازنویسی کنیم، داستان دینی ننوشتهایم. اینکه با اقتباس از اتفاقات جنگ احد، داستانی بنویسیم، داستان آیینی ننوشتهایم. این داستانها تاریخی، اقتباسی، بازآفرینی یا مذهبیاند، اما دینی نیستند.
پس داستان دینی چطور داستانی است؟ با این حساب، اصلاً تاکنون داستان دینی نوشته شده است؟ در کارگاه «داستان دینی» به این پرسشها و حتی فراتر و عمیقتر از اینها پاسخ خواهیم گفت و میآموزیم که چگونه تجربۀ معنوی را به داستان تبدیل کنیم.
در این کارگاه چه خواهد گذشت؟
در کارگاه «داستان دینی» طی پنج جلسه مفصلاً به این میپردازیم که داستان دینی و تجربۀ معنوی چیست، داستانهای تاریخی به چه داستانهایی گفته میشود، داستانهای بازنویسی و بازآفرینی کداماند و داستانهای تجربی یا دینی را چطور باید نوشت. در همان جلسۀ اول نمونههای موفق از بین داستانهای کوتاه و بلند نوشته شده، کتابها و داستانهای در حوزۀ ادبیات آیینی و دینی معرفی میشوند تا هنرجویان مطالعه کنند و به لحاظ ذهنی به فضای موردنظر نزدیک شوند. سپس در دو جلسه به صورت کارگاهی داستانهای هنرجویان خوانده و نقد و بررسی میشوند.
این کارگاه به درد چه کسانی میخورد؟
کارگاه «داستان دینی» برای همۀ علاقمندان به حوزۀ ادبیات آیینی و دغدغهمندان نسبت به باورها و ارزشهای دینی مفید و مناسب است. پیشنیاز حضور در این کارگاه این است که نویسندگی خلاق را گذرانده باشید و عناصر داستان را بشناسید.
سرفصلهای دوره
- چیستی داستان دینی و تجربۀ معنوی
- بازنویسی و بازآفرینی
- اقتباس
- نقد و بررسی داستانها