در چنین روزی…
دوشنبه 6 اسفند 1386 هجری خورشیدی
25 فوریه 2008 میلدی
17 صفر 1429 هجری قمری
دو تولد و سه درگذشت در تاریخ فرهنگی- هنری امروز قابل رهگیری است.
54 سال پیش در چنین روزی از سال میلادی ویلیام رالف اینگ، فیلسوف انگلیسی درگذشت. اینگ نادانیها و بیدادگریهای زمانه را نکوهش میکرد و تعلیمات حضرت عیسی (ع) و نظریه نو افلاطونی را برای زندگی روزانه لازم میشمرد. «دین و دانش» و «آزادی» از آثار اوست.
119 سال پیش در چنین روزی از سال میلادی امیل ژوله، شاعر و نمایشنامهنویس فرانسوی درگذشت. ژویه نویسندهای طبیعتگرا بود. «آقای پورایه» و «ماجراجو و فلوتنواز» از آثار اوست.
301 سال پیش در چنین روزی کارلو گلدنی، شاعر و طنز پرداز ایتالیایی متولد شد. گلدنی در آثارش اخلاق و آداب طبقه اشراف را به چالش میکشید. «لالو کاندیدا» مهمترین اثر اوست.
80 سال پیش در چنین روزی هوشنگ ابتهاج، شاعر ایرانی، متولد شد. ابتهاج در شعر کلاسیک و آزاد چیرهدست است. «نخستین زمزمهها»، «سراب» و «سیاهمشق 1» از آثار اوست.
و 25 سال پیش در چنین روزی از سال قمری تنسی ویلیامز، نمایشنامهنویس آمریکایی در گذشت. زندگی و آثار او را مرور میکنیم:
***
تنسی ویلیامز
تنسی ویلیامز در 26 مارس 1911میلادی در آمریکا متولد شد. از کودکی به ادبیات علاقمند بود. نخستین نمایشنامهاش با نام «جنگ فرشتگان» در سال 1940 به صحنه رفت و پنج سال بعد با نمایش «باغ وحش شیشهای» به شهرت رسید. ویلیامز که کودکی و نوجوانی سختی داشت، بحرانهای آن ایام را هرگز از یاد نبرد و از آنها سکوی پرشی ساخت برای خلق ماجراها و شخصیتهایی که گرفتار بحران و شرایط دشوارند. شخصیتهای آثار ویلیامز میکوشند گذشته خود را جبران کنند و آیندهای داشته باشند عاری از ابتذالی که به آن دچارند. جهان آثار ویلیامز گاه چنان خشونتبار و تیره است که هیچ روزنه امیدی در آن دیده نمیشود و پول، شهوت و نیازهای پست همه را تهدید میکند. قدرت تصویرسازی، روانشناسی دقیق شخصیتها و تعلیق مناسب از بارزترین ویژگیهای آثار ویلیامز است. «گربه روی شیروانی داغ»، « تابستان گرم و طولانی» و «با من مثل باران حرف بزن» از دیگر آثار اوست. آثار ویلیامز طرفداران بسیاری دارد، بارها به روی صحنه رفته و از آنها فیلم ساخته شده است. تنسی ویلیامز در سال 1983 در 79 سالگی درگذشت.